quote 1 quote 2 quote 3 quote 4 quote 5 quote 6 quote 7 quote 8

22 April, 2007 | Usability

Följa eller inte följa rekomendationer och standarder gjorda av W3C

Vad är W3C validation Service
W3C kan sägas är ett hjälpmedel som har framtagits av World Wide Web Consortium ö kvalitetssäkring av webbsidor. Att validera en webbsida menas att man kontrollerar HTML/XHTML koden i ett dokument ö att se om det följer de uppsatta regler som finns. Med regler menas de webbstandarder som är framtagna av W3C. När man validerar kollas öst vilket dokumenttyp som är vald och sedan kollas att taggar och attribut i koden stämmer överens med denna typ. Om fel upptäcks i koden visas ett varningsmeddelande eller ibland även tips på hur man kan åtgärda problemet. Om webbsidan eller hela din webbplats valideras kan du använda en ikon som visar detta. Vill du veta mer eller validera din kod gå till Markup Validation Service.

Att följa eller inte följa
W3C är där till ö att ge dig ett rent och korrekt syntax och metoder ö att lägga upp infomationen på ett korrekt sätt i dina externa dokument (CSS). Ska man då följa dessa rekomendationer eller inte? Efter att ha läst ett inlägg av Mike Davidson på hans blogg ändrade jag min åsikt. I början var jag mycket noga med att följa de regler som fanns men nu bryr jag mig nästan inte längre bara min webbplats presenteras på samma sätt i olika webbläsare. Vad säger Mike då? Han menar att webbstandarder är så mycket mer än bara validation.

validation-vs.jpg

Att man kan validera sin kod innebär inte att man är bättre än alla andra. Därö ska man inte haka på den här trenden med att validera menar han. Vidare menar han även att vi måste kolla på massan och på vilka publiceringstrender som är inne just nu. Mike har gjort ett eget märke eller kännetecke i form av en ikon som visar att hans webbsida inte valideras.

Jag anser lite som Mike att man inte blint bör följa trenden. Så länge det gynnar målgruppen anser jag att det faktiskt inte spelar någon roll om ens webbsida valideras eller inte. Självklart finns det två sidor av de hela, dels finns de som är helt ö standarder och dels de som Mike, som är emot dessa. Hursomhelst är den här webbplatsen än så länge valid men om det visar sig att den inte blir det i framtiden, ja det bryr jag mig inte om faktiskt.

2 Comments
 • Daniel

  Att koda semantiskt (logiskt) korrekt och effektivt är viktigare än att en taskigt kodad ampersand inte validerar… Finns massor av validerade sidor som är helt ologiskt kodade och värdelösa ur t.ex. ett SEO-perspektiv. Men oftast är det inte tvärtom.


 • Igor

  Håller med dig till 100 %. • RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

  Sorry, the comment form is closed at this time.

  Prenumerera på RSS-flödet RSS Feed

  Kategorier