quote 1 quote 2 quote 3 quote 4 quote 5 quote 6 quote 7 quote 8

30 November, 2009 | Personal, Usability

Skövdes stadsbibliotek – Konsten att låna på olika sätt

Det är något 70-tals inspirerat som genomsyrar Skövdes statsbibliotek. Biblioteket känns liksom sådär omodern och gammaldags gäande dess inredning och miljö, det är iallafall vad jag tycker. Andra kanske finner det mysigt och hemtrevlig, smaken är som baken. Hursomhelst så är det inte bibliotekets inredning och väggar och möbler eller dess stil som är i fokus utan helt enkelt olika sätt man kan låna tidsskrifter på. Jag brukar ofta låna tidsskrifter på Skövdes stadsbibliotek och biblioteket har generellt sätt en trevlig utlåningsprocedur där man lägger sitt lånekort i ett hål och sedan lägger det material man vill låna på ett magnetiskt bord och sen är man klar. Snabbt och enkelt. Däremot är det inte så enkelt när det kommer till att låna de olika tidsskrifter som finns. Efter sisådär ett antal olika utlåningar av olika tidsskrifter kan man lugnt säga utlåningsproceduren bör ses över.

books5

För det östa
Att låna en tidsskrift fungerar på samma sätt som att låna vilken bok som helst. Man tar sin tidsskrift och lägger den på “magnetbordet” så att den registreras och sedan är man klar. Detta fungerar dock endast med tidsskrifter som har bibliotekets streckkod på baksidan. Det är nämligen inte alla tidsskrifter som har den här streckkoden vilket ö ca. 3 veckor sedan ledde till att jag blev stoppad av bibliotekarien som undrade var jag var på väg med en tidsskrift som jag inte hade lånat. Det visade sig att tidsskriften inte hade bibliotekets streckkod på baksidan och i och med detta inte registrerades, vilket bibliotekarien uppmärksammade (ögon som örnar har de). Okej, mitt fel jag borde märkt på skärmen att den inte var registrerad men jag hade bråttom och antog att den var registrerad. Det som händer om en tidskrift inte har en streckkod på baksidan är att man får en pärm som har streckkod och lägger in tidsskriften i den. Jag fick en pärm där jag lade i tidsskriften, lånade som vanligt och gick hem.

För det andra
Häromdagen skulle jag låna en tidsskrift som inte hade streckkod på baksidan. Jag går fram lite stolt sådär som en “tidsskriftsutlåningsexpert” och säger:

– Den här tidsskriften har ingen streckkod jag behöver en sån där pärm att lägga den i så att jag kan låna.
– Den tidskriften ska inte ha någon pärm.
– Jaha?! Men den har ingen streckkod, är det bara att låna som vanligt då eller?
– Nä, låt mig se Bibliotekarien kollar på tidsskriften …Vänta lite, klistrar på en streckkod och säger, nu är det bara att låna som vanligt.
– Aha, tack.

Egentligen stör jag mig inte väsentligt mycket på detta och det stäer egentligen inte till det ö mig öutom att det går åt lite tid, jag tycker mer synd om de som jobbar på biblioteket som hela tiden får dras med detta. Idag frågade jag en bibliotekarie gäande detta med varö vissa tidsskrifter måste läggas in i en pärm och inte har någon streckkod och varö vissa har streckkod samt även varö man klistrar på streckkod på vissa medan andra behöver läggas i en pärm. Svaret som den trevliga damen gav mig var så otroligt tydlig, rakt på sak och sådär lite dystert.

Vad det handlar om är i grund och botten en kostnadsfråga.

Det kostar helt enkelt pengar att ha streckkoder på varje tidsskrift och ö att undvika den här kostnaden väljer man att ha streckkoder på “populära” tidsskrifter och slopar streckkoder på de “icke populära”. Jag tackade damen, nöjde mig med svaret och gick därifrån med en tanke i huvudet:

Om kommunen inte har råd att betala några extra kronor ö att göra det konsekvent ö lånetagare att låna tidsskrifter genom att klistra på streckkoder på samtliga tidsskrifter, då måste det handla om en extrem fattigdom eller extrem lathet.

Så tycker jag iallafall…

2 Comments
 • Mikael Sköld

  Extrem lathet? Jag kan hålla med om att i den bästa av alla världar så finns det streckkoder eller motsvarande identitet på hela beståndet. (Jämö med Bruce Sterlings Spimes-koncept.)

  Men här låter det helt enkelt som att man optimerat efter det faktiska bruket, kanske enligt 80/20-regeln?

  Hursomhelst kul att läsa bibliotekstankar när jag själv håller på med att ta fram framtidens bibliotekskoncept! Hjälp gärna till genom att svara på en kort enkät om läs- och medievanor: http://www.surveymonkey.com/s/SNKSQT8


 • Igor

  Ja extrem lathet kanske det inte handlar om utan det är snarare en kostnadsfråga.

  När jag pratade med den trevliga damen fick jag intrycket att hon var trött på att ta fram dessa pärmar. Jag vet inte, göra det konsekvent ö respektive tidskrift kanske hade underlättat ö personalen… • RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

  Sorry, the comment form is closed at this time.

  Prenumerera på RSS-flödet RSS Feed

  Kategorier