quote 1 quote 2 quote 3 quote 4 quote 5 quote 6 quote 7 quote 8

30 March, 2011 | General, Usability

Färgens betydelse

När man ska välja färg till ens egna identitetsmärke, t.ex. en logga, är en viktig aspekt att känna till att färgvalet påverkar människornas känslomässiga tillstånd. Den röda färgen är en varm färg som bl.a. symboliserar passion, aggressivitet, ilska, vitalitet samt stimulerar energin. Färgen blå däremot sägs stimulera lugnet, självsäkerheten samt pålitligheten. Den blåa färgen ger ett lugnt intryck som inte drar ö mycket uppmärksamhet till sig. Andra aspekter som kännetecknar den blåa färgen är renhet och en känsla av luftighet, kallhet och en någorlunda “teknologiskt betingad känsla”. Ok, jag tänker inte gå in mer på de andra färgernas betydelse utan tänkte mer ge lite mer konkreta exempel på den röda samt blåa färgernas betydelse och hur dessa färger påverkar oss i vardagen.

McDonalds känner de flesta till och färgen röd tillsammans med den gula färgen är dominerande i deras välkända logga. Röd färg = Mat = God mat = Jag är hungrig och vill in i McDonalds och äta något.

Det intressanta i det hela är den röda färgens dragningskraft och påverkan på vår hungerkänsla. Andra välkänd exempel är Sibylla, Max samt BurgerKing, alla med samma färg och samma dragningskraft på vår hungerkänsla och alla med samma gemensamma nämnare dvs. den föda färgen. Ändrar man den röda färgen mot blå färg får man en helt annan känsla.

För mig ger den blåa känslan en kall avtryck, jag blir inte sugen på en hamburgare utan jag blir sugen på en kall dryck.

Det finns ett nyöppnat Café här i Göteborg som har en klarblå neonlogga som sitt identitetsmärke vilket ö mig inte alls funkar. Jag vill ha mitt kaffe gyllenbrunt, chokladbrunt, honungsbrunt eller varö inte bara brunt. Det här Cafét är fräscht och snyggt inrett inuti men det är ändå den stora blåa loggan som har gett mig en viss typ av tillbakadragning och inbjuder inte riktigt att gå in till. Deras kaffe smakar kanske sjukt gott men vad vet jag deras blaffiga stora blåvita logga ger mig avsmak… Tyvärr men så känner jag.


RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Sorry, the comment form is closed at this time.

Prenumerera på RSS-flödet RSS Feed

Kategorier